Светът на децата


Ден на Европейските автори - 27.03.2023 г. 

Децата от група "Пчелички", ДГ 39 "Приказка" - Варна с учители Екатерина Спасова  и Йонета Маринова, участваха в онлайн среща с автора Екатерина Монева /Лоли/ .

Непринуденият прочит и разговор насърчи интереса към четенето при децата и стана част от проекта на групата "Прочети, сподели и дари!". 

Срещата бе осъществена с партньорството на Регионална библиотека "П. Славейков" - Детски и средношколски отдел и ОУ "Патриарх Евтимий" - Варна.


"Лято 2022"

Лятото е време на релаксация! Затова, пикник в природата, със сладкиши, игри, палатка за да можеш да си починеш и да се насладиш на природата е най- хубаво. Децата от всички групи се обединиха с цел да играят, общуват и да се забавляват. 

12.07.2022г.

ДЕН НА ЕВРОПА

#eTwinning

#kidshappywithnature

Децата от групите "Пчелички" и "Мики Маус" участваха в заключително събитие по своя проект и отбелязаха Деня на Европа - 9.05. Те написаха своето детско писмо - послание до Европейската комисия в Брюксел с помощта на емотикони и природни материали. Получиха и отговор от Social Media Team при Европейската комисия.

Joneta Marinova

Nina Konstantinova


Детска_книга.mp4

Дни на детската книга и изкуствата за деца 

Дни на детската книга и изкуства за деца!

Всички деца от детстка градина "Приказка" изработиха маски на любими герои за театър, книжки за оцветяване, лапбук на "Пипи дългото чорапче"-  група "Мики Маус", а майките на група "Дядовата ръкавичка" им донесоха стари книжки запазени от тях.


Драматизации_приказки.avi

Дни на детската книга и изкуствата за деца 

В дните на детската книга и изкуствата за деца!

Децата от първа група "Ариел"  и подготвителна група "Слънчо" драматизираха любима приказка, децата от група "Пчелички" имаха виртуални гости- техните майки. Прочетоха им любима приказка


 Честит Лазаровден!

Децата от група "Слънчо" Ви  поздравяват и Ви пожелават  Св. Лазар да донесе на всички Вас и семействата Ви много здраве и дълголетие!


Седмица на гората

Децата от всички групи се включиха в изработването на общ проект „Нашата гора“, където с четка, боички и пръстчета пресъздадоха наученото за гората, за нейните обитатели, за нейните цветни полянки, за нейните бистри и буйни поточета, за сладкогласните птички. Гората, която обичат, гората, която се учат да опазват, защото благодарение на дърветата хората съществуват.

Ако от малки научим децата да опазват природата – те ще я опазват и за в бъдеще.

НИЕ ОБИЧАМЕ ГОРАТА И Я ПАЗИМ!

1-8.04.2022г.


,,Големият лов на растенията"

Картофите са част от богатото биоразнообразие у нас. От къде идват картофите? Къде живеят те? Какво приготвяме от тях? Децата от група "Дядовата ръкавичка" вече знаят отговорите на тези въпроси! А днес се научиха на още едно умение: Да режат сварен картоф! Беше ни полезно, приятно и забавно! Направихме си и картофена салата и вкусно си похапнахме!

,,Големият лов на растенията" достигна до нас благодарение на Българското Движение ,,Син флаг"

#thegreatplanthunt, #ToyotaEurope, #EcoSchools, #БългарскоДвижениеСинФлаг, #TGPH, #FEE,


С ЛЮБОВ ЗА МАМА

"Осми март е ден на мама

с букет цветя ще я даря,

и за нейната любов голяма,

от сърце ще й благодаря!"

Честит празник от децата на ДГ №39 "Приказка"!

video-1646753374.mp4

3 март - Национален празник на България

Поздрав от група "Буратино"

  Честита Баба Марта! 

На този истински български празник пожелавамe на всички радост и настроение и нека първите слънчеви лъчи на март донесат сили и вяра, че най-съкровените мечти се сбъдват!

Бъдете здрави и благословени и нека в живота ви винаги има надежда и топлина. Да пазим здрава нишката на червено-белия конец, защото тя ни свързва и ни напомня, че сме българи!

1.03.2022г.

Проект "Големият лов на растения" 

Орехи, лешници, бадеми, кестени- колко е богато биоразнообразието в България.  Тази седмица с малките изследователи от група  „Дядовата ръкавичка “ изследвахме ядките.  Разбрахме, че те са вкусна добавка към ястия, супи и десерти. Опитахме се да различим и техните листа. Разгледахме и ореховите черупки и направихме план за действие: децата сами да измислят, какво да измайсторят от тях с малки детски ръчички. Оцветявахме, рязахме, лепихме колажи, а накрая се позабавлявахме, като опитахме разбира се  вкусът на орехи и лешници.

,,Големият лов на растенията" достигна до нас благодарение на Българското Движение ,,Син флаг"

Проект "Големият лов на растения"

Знаете ли каква е връзката между математиката и биоразнообразието в природата? Не знаете? Децата от група“ Дядовата ръкавичка“ на ДГ 39 „ Приказка“ гр. Варна вече знаят. Разрязахме плодове, оцветихме ги с боя и после си направихме чудесни печати. Така разбрахме, че математиката има много общо с биоразнообразието в природата. Разбрахме още, че цялото може да е съставено от различни части.

,,Големият лов на растенията" достигна до нас благодарение на Българското Движение ,,Син флаг"


Проект "Големият лов на растения" 

Малките откриватели от II a група "Дядовата ръкавичка" от ДГ „ Приказка“ гр.Варна се запознаха с предимствата на едни  толкова интересни и екзотични за тях плодове- лимоните. Откриха, че в жълтото лимонче има семки, които могат да засадят. А какво ще се получи- ще почакаме и ще видим.  Лимоните са  част от растителността и  от биоразнообразието, което е толкова любопитно за децата. Откривайки различни нови и интересни факти, за лимоните децата умеят и да се забавляват. Опитахме и лимонада, която сами си направихме.

Проект "Големият лов на растенията" достига до нас, благодарение на Българското движение "Син флаг".


Изложба на детски творби на тема


 "Превозни средства"


С много въображение и талант децата от ДГ"Приказка" изработиха различни превозни средства, които подредихме в коридора на детската градина.


 7-11.02.2022


Световен ден на думата БЛАГОДАРЯ


„Благодаря“ е дума вълшебна! Тя има магически свойства и е способна да твори чудеса!

„Благодаря“ е дума-светлина. Казваш я и ти става светло и топло на душата.

Колкото по-често казваме тази дума, толкова повече хубави неща се случват в живота ни.

Така и ние с децата натворихме доброта и със стихове и песни искрено казахме, казваме и ще казваме безброй пъти вълшебните думи „моля“, „извинявай“, „благодаря“! 

                              24-28.01.2022


"Правилата вече знаем, хайде да играем!"


В ДГ "Приказка"  децата показаха своите знания за безопасно поведение по пътищата чрез интерактивни и иновативни начини.

Имаха възможност сами да вземат решение по конкретни казуси, да разглеждат и обсъждат проблемни ситуации чрез интерактивна дъска. А най-малките се обучаваха чрез интерактивна площадка за безопасно поведение по пътищата.                                                                                         24-28.01.2022

Какво да правим, ако ...

Децата от подготвителни групи "Слънчо" и "Многознайко" се срещнаха онлайн и си припомниха правилата за предпазване от природни явления - снеговалеж, виелица, навявания, преспи и заледени участъци.

Изготвиха книжка със зимна приказка "Случка на пързалката", с която разказаха колко е важно да знаем правилата и да ги спазваме.             24.01.2022 г.

Карта на местообитанието 

Във връзка с реализирането на дейностите по проекта „Големият лов на растения“ децата от втора „а“ група „Дядовата ръкавичка“ още през есента обходиха двора на детската градина и проучиха какви растителни и животински видове виреят и живеят там – дървета, храсти, цветя, насекоми. Някои им бяха познати, други – не, но те ги потърсиха и откриха в книгата „Албум за растения и животни“ от нашата библиотека. Изготвиха схема и ги отбелязаха, а по-късно изготвиха карта на местообитанието. Интересно и полезно е да научиш нещо ново.

А какво стана с калинката ли? След като я наблюдаваха децата я върнаха в естествената й среда.                                                                     20.01.2022 г.

Проектът „Големият лов на растения“, насочен към биоразнообразието, се представлява в България и достига до вас благодарение на Българско Движение „Син флаг“.

#thegreatplanthunt, #TGPH, #FEE, #ToyotaEurope, #БългарскоДвижениеСинФлаг

На пук на зимата, на всички карантини и ограничения, децата показват желание за участие в  повече спортни дейности. 

Със скачане, хвърляне, стрелба в цел и много състезателни игри повишаваме емоционално – двигателния тонус на децата и стимулираме желанието им за участия в спортни състезания.

Ето къде как се забавляват!

17-21.01.2022 г.

"Ариел"

"Пчелички"

"Пчелички"

"Дядовата ръкавичка"

"Мики Маус"

"Слънчо"

"Многознайко"

"Пепеляшка"

Дни на пътуващите плодове

Плодовете имат чудни сили, те помагат ни да бъдем здрави и красиви!

В група "Мики Маус" плодовете "ОЖИВЯХА" , а в "Снежанка" си направиха "Картинки в чинийки". Изработихме си колаж и трябва да знаем, че от нашите родни плодове по-вкусни няма! 

10-14.01.2022 г.

Национална програма Училищен плод 


Децата от група "Дядовата ръкавичка" обичат предизвикателствата, обичат плодове, а най-много обичат портокали. 

От къде идват те? Как се бели портокал? Как се прави портокалов сок?  На всички тези въпроси, те вече знаят отговорите? А също знаят, че който не работи- не трябва да яде.                                                              14.01.2022 г.

Как растат семенцата?

Как се появяват растенията? Какво им е нужно, за да порастат? Имат ли нужда от храна? От какво още имат нужда? И те ли като децата /и не само/ имат нужда от грижа и обич? Въпроси, въпроси ...

На всички тях ще си отговорят децата от група „Дядовата ръкавичка“ на ДГ №39 „Приказка“ – град Варна, докато наблюдават и се грижат за засетите от тях семенца на боб и леща в меко легло от памук.                                          14.01.2022 г.

"Големият лов на растенията"

Царевицата - толкова интересна и малко позната за децата култура. Но за малките любители на биоразнообразието от II a група "Дядовата ръкавичка" няма тайни и загадки. От къде идва царевицата? От какво се правят пуканки? Кой се храни с царевица? На всички тези въпроси си отговориха децата, а след това се позабавляваха и вкусно си похапнаха. 

Проект "Големият лов на растенията" достига до нас, благодарение на Българското движение "Син флаг".

#thegreatplanthunt, #ToyotaEurope, #EkoSchools, #FEE, #БългарскоДвижениеСинФлаг.                                          12.01.2022 г.

"Големият лов на растенията"

Децата от II a група "Дядовата ръкавичка" се запознаха с предимствата на едни толкова познати и любими за тях плодове: ябълки и сливки.

Те са  част от растителността и  от биоразнообразието, което е толкова интересно за децата. Откривайки различни нови и интересни факти за ябълките и сините сливи децата умеят и да се забавляват.

Проект "Големият лов на растенията" достига до нас, благодарение на Българското движение "Син флаг".

#thegreatplanthunt, #ToyotaEurope, #EkoSchools, #FEE, #БългарскоДвижениеСинФлаг.                     януари 2022 г.

Срещи с Дядо Коледа

Нека магията на Рождество Христово да докосне сърцата ни и да стопли душите ни!

Нека  домовете ни са пълни с уют, топлина и разбирателство, а в очите - с щастие! Да се радваме на здраве, благополучие, радостни новини и споделени моменти!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

И нищо, че е зима, децата от група " Дядовата ръкавичка" на ДГ" Приказка" град Варна отново и отново преоткриват биоразнообразието в растителния свят. И в този магичен сезон- зима, вървим по стъпка 2 от

 Проект "Големият лов на растения". 

Очертаваме, режем, лепим и създаваме маски на плодове, за да можем после да играем и да се забавляваме с тях. Защото само чрез съпреживяването в игрите децата учат и творят.

,,Големият лов на растенията" достигна до нас благодарение на Българското Движение ,,Син флаг" #thegreatplanthunt, #ToyotaEurope, #EcoSchools, #БългарскоДвижениеСинФлаг, #TGPH, #FEE

Коледна среща

Децата от група Многознайко осъществиха  онлайн среща със своите приятели от група Бърборино - ДГ "В. Терешкова", за да отправят коледен поздрав. В традиция се превърна двете групи да се срещат във виртуалното пространство и да използват електронните ресурси за игри и забавления. 

16.12.2021 г.

Магията на Коледа

Забавни работилници за малки и големи.

6-10.12.2021 г.

16 ноември - международен ден за по-чист въздух

Опазването на живота и здравето на участниците в движението и подобряване на безопасността на движение е дълг на всеки един човек. С разнообразни дейности децата от ДГ "Приказка" отбелязаха 

седмицата, посветена на жертвите загинали при ПТП.

Осъзнаха колко е жизненоважно да се съобразяват с правилата за движение по пътищата и обещаха да ги спазват стриктно.                                15.11.2021 г.

Група "Пчелички" стана арена на интересни разкази и случки с любимите предмети на татковците, а жестът към бащите бяха огромните усмивки, изработени от децата, с които направихме фотосесия "Най-смешна усмивка за татко"!                                8 - 14.11.2021 г.

Световен ден на Екоучилища - 7 ноември 


Децата от ДГ "Приказка" отбелязаха Световния ден на екоучилища с инициативите: 

"Цветна градина", "Пречистване на вода" и "Есенен флашмоб".


Ние обичаме и пазим нашият общ дом - Земята!

4 ноември - Ден на откритата класна стая

ДГ "Приказка" участва активно в кампанията на #outdoorclassroomday, един от приоритетите на екипа на детската градина е повече от образователните дейности да бъдат изнесени на открито. Децата да учат чрез преживяване, в реални условия, чрез предизвикателства, с много двигателна активност. Нашата цел е децата да успеят да превърнат преживяванията в усвоени знания. 

Честит празник на народните будители!

1 ноември - Денят на народните будители е български празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери — будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Поздрав от децата от четвъртите групи.

По проекта "Големият лов на растенията"

IIа група "Дядовата ръкавичка" от ДГ "Приказка" гр. Варна се запознаха с предимствата на  вкусните плодове.

Плодовете са част от растителността и част от биоразнообразието, което толкова вълнува децата, откривайки ползите от всеки един плод, децата  творят и се забавляват. Със своите малки ръчички всяко дете изработи човече от плодове... и играта започна.

Проект "Големият лов на растенията" достига до нас, благодарение на Българското движение "Син флаг".

#thegreatplanthunt, #ToyotaEurope, #EkoSchools, #FEE

Децата  от подготвителните групи на ДГ "Приказка" отбелязаха 

Международния ден на Черно море - 31 октомври, 

като си припомниха разнообразието от морски обитатели, рисуваха, пяха и танцуваха в чест на прекрасното ни море.

Сътвореното от тях ни дава надежда, че в сърцата им има красота, топлина, множество нюанси, както и загриженост за опазването на природата и на нашето любимо Черно море.

31.10.2021 г.

Поздрав от група "Снежанка"

Поздрав от група "Буратино"

Поздрав от група "Слънчо"

Дейности, посветени на опазване на Черно море

Есенни дарове - изложба на произведения от природни и отпадъчни материали

Малки и големи, деца, родители и учители с удоволствие се включиха инициативата за изработване на художествени произведения от природни и отпадъчни материали. За пореден ни заляха изобретателност, творчество и креативност! 

22.10.2021 г. 

В безопасност!

В ДГ "Приказка" играем и се забавляваме.

Припомнихме си правилата за движение на пешеходци, кои са безопасните места на открито и се насладиха на багрите на есента.

20.10.2021

Участието на групите "Многознайко", "Мики Маус" и "Пчелички" в 

Европейската седмица на програмирането

/за ДГ "Приказка" - 11-16.10.2021 г / е представено за Вас по подобаващ и иновативен начин!

Инициативата бе предизвикателство както за децата, така и за учителите!

"Да благодариш, значи да мислиш със сърцето си!" 

Ръководството на детската градина и група" Дядовата ръкавичка" изказват своята огромна благодарност на всички родители, дарили играчки за децата от ЦНСТ за деца с увреждания с. Тополи по инициативата "Големи сърца".

Днес получихме  писмо от ръководителя на ЦНСТ, в което се казва, че децата от центъра са получили дарението, много са се зарадвали, защото всички играчки са подходящи за тях!

Това писмо ни стопли сърцата, защото добротата може да сгрява! 

Благодарим Ви родители!

Заедно можем повече!                             26.10.2021 г.

1 октомври - световен ден на музиката

Поздрав от четвърта група "Слънчо"

Участието на групите "Мики Маус", "Дядовата ръкавчика" и "Пчелички" в 

Европейския ден на езиците 

и приятната изненада - отбелязване в специалната, интерактивна карта името на детската ни градина.

26.09.2021 г. 

Отново в детската градина

Честита нова учебна година, малки и големи деца! Предстои ни ново приказно пътешествие, в което ще научите много интересни и забавни неща.  Бъдете здрави и усмихнати!                 15.09.2021 г.

Здравословно парти

Петък е... Ден за парти в ДГ "Приказка". С песни, танци и много емоции децата станаха част от "Здравословно парти" и похапнаха вкусен плодов сладолед. 

27.08.2021 г.

Филмово парти с пуканки

Образователен филм в Градина Приказка! 

20.08.2021 г.

При нас е весело!

Още един забавен петък в ДГ "Приказка". Музикално парти за изява на деца с песни и танци. 

13.08.2021 г.

Химия по детски

В сборната слънчева лаборатория експериментираме цветно, забавно и вулканично.

06.08.2021 г.

Плажно парти


По традиция всеки петък е весело парти в детската градина. Тази седмица е посветена на лятото, слънчевите лъчи и водата. Децата от цялата детска градина си направиха плажно парти с водни пистолети, игри и забавления.

30.07.2021 г.

Балонено парти

"Балонче хвърковато, червено като мак,

приятелче крилато, защо побегна пак?"

За веселото парти децата направиха гирлянди от нарисувани балони. Празникът завърши със сапунени мехурчета - весело летят, децата веселят!

23.07.2021 г.

Приказно парти

Днес в нашата "Приказка" гостуваха приказни герои.

Щуро, забавно, усмихнато парти с много весели игри, танци и песни. 

16.07.2021 г.

Олимпийско парти "Предизвикай маратонките си - бягай с мен"

Хайде, дечица, 

на игри с приятели добри!

09.07.2021 г.


"Шарено- хартиено парти"

Сръчните ръчички на децата сътвориха много красота!

Пожелаваме ви слънчево лято и вълнуващи морски приключения!

02.07.2021 г.

Глобални дни за действие на еко училищата 2021 г.  -  седмица 3

Нека не забравяме мотото "Заедно можем повече!"  

Децата от ДГ "Приказка" се включиха в разнообразни дейности, свързани с правилата при природните бедствия, начините за придвижване и кой са нашите и пътуващите храни.

04.06.2021 г. 

Европейска седмица в България


По повод 9-ти май - Ден на Европа и Ден на eTwinning, Националното звено за координация по дейност eTwinning за България с подкрепата на много други организации обяви периода 9-16 май 2021 г. за Европейска седмица в България и отправи покана  към всички училища и детски градини в страната да я отбележат.

 Децата от ДГ 39,,Приказка" подготвиха викторини, творчески ателиета и дейности по проекти. Отбелязаха празника с песни, слушаха Европейския химн ,,Одата на радостта" и развяха знамената на ДГ ,,Приказка", България и eTwinning. 

09.05.2021 г.

Глобални дни за действие на еко училищата 2021 г.  -  седмица 2

Нека сега действаме за намаляване на замърсяването на околната среда!

Децата от ДГ "Приказка" се включиха в разнообразни дейности, свързани с опазването на околната среда под мотото: "Заедно можем повече". Малчуганите знаят, че в тях е силата да опазват природата затова се учат да събират разделно отпадъците и да ги оползотворяват, като ги превръщат в нещо красиво, полезно и ново.

12.05.2021 г.

Глобални дни за действие на еко училищата  2021г.

Във връзка със седмицата за "Защита на глобалното биологично разнообразие ", децата от ДГ "Приказка" се включиха в разнообразни дейности, свързани с опазването на околната среда под мотото: "Заедно можем повече"

С грижа, обич и отговорност се потопихме в природата, подхранихме я,  организирахме парти за нашите пернати приятели и засяхме цветя в двора 🦅🌷🌳

29.04.2021 г.

22 април- Световен ден на Земята

Обичаме Земята и я пазим! 

В Световния ден на Земята деца и учители фокусираха вниманието си върху биологичното разнообразие в детската градина и се включиха в различни дейности за неговата защита.

Земята е жива! Земята диша!

💗 Ние я пазим и обичаме!  💗

ПАЗЕТЕ Я И ВИЕ!

Лазаров ден

С пожелания за много здраве, щастие и благоденствие децата и учителките от групи "Снежанка" и "Слънчо" ни честитят светлия празник!

22 март - Световен ден на водата

Децата от ДГ "Приказка" го отбелязаха с рисунки, постери и научни опити. Всички знаят -  ВОДАТА Е БОГАТСТВО, ДАВА НИ ЖИВОТ И ЕНЕРГИЯ!💧

Ние я пазим, пестим и обичаме!  💗

ПАЗЕТЕ Я И ВИЕ!